Einde samenwonen, hoe regelt u dat?

U woont samen, maar nu wilt u dat niet meer. Wat moet u nu allemaal regelen? Misschien hebt u samen een huis gekocht. En misschien heeft u ook wel een samenlevingscontract. Of nog andere verplichtingen die u samen bent aangegaan.

U moet nu nieuwe afspraken maken. Hoe doet u dat? Zorg er in elk geval voor dat de afspraken goed worden vastgelegd, bijvoorbeeld in een convenant. Hieronder leest u hoe u dat doet.

Wat doet u met het huis en hoe verdeelt u andere spullen?

Wat is eigenlijk van wie? Als duidelijk is wie bepaalde spullen heeft gekocht, zijn die ook eigendom van die persoon. Als dat niet duidelijk herleidbaar is, worden spullen beschouwd als gezamenlijk eigendom en moet het worden verdeeld. Hebt u samen een huis, dan kunt u dat verkopen of een van u beiden kan het overnemen. U kunt de afspraken vastleggen in een scheidingsconvenant, vergelijkbaar met het scheidingsconvenant bij de beŽindiging van een huwelijk.

Hoe gaat het met de kinderen?

Heeft u kinderen? Dan wilt u natuurlijk dat die zo min mogelijk last hebben van het feit dat u uit elkaar gaat. Maak daarom een ouderschapsplan. Daar legt u onder andere afspraken in vast over de zorg voor de kinderen en eventuele alimentatieverplichtingen.

Zelf regelen of een deskundige inschakelen?

De afspraken die u maakt na het uit elkaar gaan, kunt u zelf vastleggen. Maar het is aan te raden om daar een deskundige (bijvoorbeeld een mediator) voor in te schakelen. Het voordeel daarvan is dat een deskundige/mediator de belangen van u beide in de gaten houdt, zodat de verdeling zo eerlijk mogelijk loopt. Bovendien denkt een deskundige misschien aan dingen waar u zelf nog niet aan heeft gedacht.

Afspraken vastleggen bij de notaris

Het inschakelen van een mediator die verbonden is aan een notariskantoor heeft nog een extra voordeel:

  1. Als u onderling een convenant opstelt, bent u daarna afhankelijk van de bereidheid van uw ex-partner om de afspraken na te komen.Bij wanbetaling bijvoorbeeld kunt u niet zomaar een deurwaarder op iemand afsturen, maar moet u meestal een langdurige en kostbare procedure bij de rechter voeren. Dat wordt anders als u het convenant opneemt in een notariŽle akte. Daarmee kunt u de naleving zonder tussenkomst van de rechter afdwingen.
  2. Wanneer u besluit dat ťťn van u het huis zal overkopen van de ander, is daar een akte van verdeling voor nodig. Voor het opstellen van zo'n akte heeft u een notaris nodig. Het is erg handig als de notaris al op de hoogte is van jullie situatie en de gemaakte afspraken.

Meer weten? Bel of mail gerust

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neemt u dan gerust contact met mij op. Ik denk graag met u mee.

Ik ben te bereiken op woensdag tot en met vrijdag tussen 9:00 en 17:00 uur. Bel 0412-487111 of stuur een mail naar yl@dv-vd.nl. Wilt u liever dat wij contact met u opnemen? Vul dan hier ons contactformulier in.

Yvonne van der Lugt

Jurist, notarieel medewerker en mediator