U woont samen, maar nu wilt u dat niet meer. Wat moet u nu allemaal regelen? Misschien hebt u samen een huis gekocht. En misschien heeft u ook wel een samenlevingscontract. Of nog andere verplichtingen die u samen bent aangegaan.
U moet nu nieuwe afspraken maken. Hoe doet u dat? Zorg er in elk geval voor dat de afspraken goed worden vastgelegd, bijvoorbeeld in een convenant. Hieronder leest u hoe u dat doet.
Wat is eigenlijk van wie? Als duidelijk is wie bepaalde spullen heeft gekocht, zijn die ook eigendom van die persoon. Als dat niet duidelijk herleidbaar is, worden spullen beschouwd als gezamenlijk eigendom en moet het worden verdeeld. Hebt u samen een huis, dan kunt u dat verkopen of een van u beiden kan het overnemen. U kunt de afspraken vastleggen in een scheidingsconvenant, vergelijkbaar met het scheidingsconvenant bij de beëindiging van een huwelijk.
Heeft u kinderen? Dan wilt u natuurlijk dat die zo min mogelijk last hebben van het feit dat u uit elkaar gaat. Maak daarom een ouderschapsplan. Daar legt u onder andere afspraken in vast over de zorg voor de kinderen en eventuele alimentatieverplichtingen.
De afspraken die u maakt na het uit elkaar gaan, kunt u zelf vastleggen. Maar het is aan te raden om daar een deskundige (bijvoorbeeld een mediator) voor in te schakelen. Het voordeel daarvan is dat een deskundige/mediator de belangen van u beide in de gaten houdt, zodat de verdeling zo eerlijk mogelijk loopt. Bovendien denkt een deskundige misschien aan dingen waar u zelf nog niet aan heeft gedacht.
Het inschakelen van een mediator die verbonden is aan een notariskantoor heeft nog een extra voordeel:
Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neemt u dan gerust contact met mij op. Ik denk graag met u mee.
Ik ben te bereiken op woensdag tot en met vrijdag tussen 9:00 en 17:00 uur. Bel 0412-487111 of stuur een mail naar yl@dv-vd.nl. Wilt u liever dat wij contact met u opnemen? Vul dan hier ons contactformulier in.
Yvonne van der Lugt
Jurist, notarieel medewerker en mediator